10 Οκτ 2011

Σάμαλι Πολίτικο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπερδεύουν το σάμαλι με το ραβανί. Στο παρελθόν φτιάξαμε Λαδοραβανί με μαστίχα Χίου, Ραβανί με γιαούρτι και πορτοκάλι, Ραβανί με κρέμα και καρύδα. Ε, νομίζω πως ήρθε και η σειρά του σάμαλι. Η αλήθεια είναι ότι τα δυο αυτά γλυκά τα φτιάχνω συχνά με ένα διαφορετικό τρόπο σερβιρίσματος κάθε φορά. Είπαμε, όρεξη και φαντασία να υπάρχει και ένα συνηθισμένο γλυκό μπορεί να μεταμορφωθεί. Πάμε να φτιάξουμε, λοιπόν, το σάμαλι που αν και η διαδικασία παρασκευής του είναι λιγάκι χρονοβόρα, ωστόσο να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.


υλικά:

2 ½ κούπες  σιμιγδάλι χονδρό
1 ½ κούπα  ζάχαρη
1 ½ κούπα  γιαούρτι πλήρες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
 ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια σε σκόνη
4 κουταλιές της σούπας  βιτάμ
 αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα

(προαιρετικά) για την κρέμα δείτε εδώ: 


για το σιρόπι:

2 ½ κούπες  του τσαγιού ζάχαρη
1 ½ κούπα του τσαγιού νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη



εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και τα  αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά.
Σε ένα δεύτερο μπωλ ρίχνουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη, τη μαστίχα(την κοπανάμε με λίγη ζάχαρη) και το μπέικιν και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ενσωματώνουμε τώρα το ένα μείγμα στο άλλο και ανακατεύουμε  ώσπου να υγρανθεί όλο το μείγμα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ ή ταψί  και αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα. 
Στη συνέχεια, ισιώνουμε καλά την επιφάνεια του με ένα υγρό κουτάλι και το βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για περίπου 3 ώρες. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C ,  για 30'- 40- λεπτά.

Εντωμεταξύ,  φτιάχνουμε το σιρόπι ρίχνοντας σε ένα κατσαρολάκι  το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό του λεμονιού και τη μαστίχα  και τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Τώρα που έχει κρυώσει λίγο το γλυκό μας, αλείφουμε  ελαφρώς   την επιφάνειά του με λίγο λυωμένο βούτυρο. 
Μόλις βράσει το σιρόπι το αφήνουμε στη άκρη για 2-3 λεπτά  και  ύστερα με μία κουτάλα σιροπιάζουμε προσεχτικά  γλυκό μας.

Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα αλείφοντάς την πολύ καλά σε ολόκληρη την επιφάνεια του γλυκού μας και πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. 





Ιδέες-Προτάσεις: Εναλλακτικά, αν δε θέλουμε να το φάμε σκέτο ή να του προσθέσουμε την κρέμα άξιο συνοδευτικό αποτελεί φυσικά το παγωτό καϊμάκι.


Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!

Η κύρια συνταγή του σάμαλι  ανήκει στην κα  Βέφα Αλεξιάδου και σίγουρα αποτελεί εγγύηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...