16 Σεπ 2010

Καρυδόπιτα με κρέμα (ή χωρίς)

Άλλο ένα αγαπημένο γλυκό που κατά την παράδοση συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και όχι μόνο. Και αν έχετε κάποιον στην οικογένεια που δεν του αρέσουν και πολύ τα καρύδια, η παρασκευή του γλυκού αυτού είναι ένα πολύ έξυπνο κόλπο για να τα συμπαθήσει και να λάβει όλα τα θετικά στοιχεία του καρυδιού, το οποίο  ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης ...



Υλικά:
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα φρυγανιά τριμμένη
250 γρ.καρυδόψιχα (αν δεν κάνουμε την κρέμα μειώνουμε σε 150 γρ.)
1-2 βανίλιες σκόνη
¾ φακελάκι μπέικιν
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα(σκόνη)
1-2 κ.γ. κοφτά κανέλλα σκόνη
½ κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο σκόνη

Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
1 φέτα λεμόνι
1 κ.σ. λικέρ καρύδι
1 κ.σ. μέλι

*Για την κρέμα(προαιρετικά):
2 φακελάκια κρέμα αραβοσίτου(ακολουθούμε τις οδηγίες)
ή
1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής(ακολουθούμε τις οδηγίες)
ή
αν θέλουμε τη φτιάχνουμε και μόνοι μας ως εξής:
υλικά:
4 φλυτζ τσαγιού γάλα(φρέσκο κατά προτίμηση)
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
½ φλυτζ. τσαγιού κορν φλάουρ
1-2 βανίλιες σε σκόνη
100gr. βούτυρο(φρέσκο κατά προτίμηση)

εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 2 φλιτζάνια γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο, ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά.



Πάμε να το φτιάξουμε
Περνάμε το καρύδι στο multi ,χωρίς όμως να γίνει σκόνη.
Σε ένα μπωλ και με τη βοήθεια του μίξερ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσει καλά το μείγμα μας.
Στη συνέχεια,  προσθέτουμε τη φρυγανιά, το μπέικιν και τις βανίλιες. Εντωμεταξύ,  στο ποτηράκι του κρασιού με το κονιάκ ρίχνουμε την κανέλλα και το γαρύφαλλο και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα μας. 
Κατόπιν,ρίχνουμε τα μισά θρυμματισμένα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά( με ένα κουτάλι όχι με το μίξερ)με το υπόλοιπο μείγμα.Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ (μεσαίου μεγέθους) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 °C, για μισή ώρα περίπου (μόλις πάρει χρώμα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα η με ένα μαχαιράκι και αν δεν κολλάει το γλυκάκι μας είναι έτοιμο). Σβήνουμε την κουζίνα και αφήνουμε το γλυκό μέσα στο φούρνο για να μην ξεφουσκώσει.

Εντωμεταξύ, έχουμε φτιάξει το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη προσθέτοντας προς το τέλος το λικέρ, το μέλι και το λεμόνι για να δέσει.(περίπου στα 3-4 λεπτά).
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει, βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο *το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το σιρόπι λίγο λίγο με μία κουτάλα σε όλη του την επιφάνεια.

*Προσοχή! Αν αποφασίσουμε να βάλουμε κρέμα από πάνω σιροπιάζουμε το γλυκό χωρίς όμως να το κόψουμε σε κομμάτια. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο γιατί αυτή η κρέμα είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Επομένως, έχουμε μείνει στην απορρόφηση του σιροπιού από το γλυκό, (επαναλαμβάνω ότι δεν το κόβουμε σε κομμάτια όταν βάζουμε την κρέμα) και αφού έχει περάσει λίγη ωρίτσα και έχει κρυώσει το γλυκό μας, το περιχύνουμε με την κρέμα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια τακτοποιώντας την με μία σπάτουλα.

Και τώρα είναι που βάζουμε το γλυκάκι μας στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Εγώ συνήθως φτιάχνω το γλυκό από την προηγούμενη και την επόμενη μέρα φτιάχνω την κρέμα.

Τέλος, μετά από τις 2-3 ώρες που έχουμε το γλυκό στο ψυγείο, το βγάζουμε και γαρνίρουμε την επιφάνεια της στερεοποιημένης ποια κρέμας με την υπόλοιπη αλεσμένη καρυδόψιχα και επίσης -αν θέλουμε- πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τώρα το γλυκό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Αν φτιάξουμε απλή καρυδόπιτα χωρίς κρέμα μπορούμε να τη διατηρήσουμε εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες. Μετά θα χρειαστεί να τη βάλουμε στο ψυγείο. Αν έχει περισσέψει φυσικά...

Καλή επιτυχία!!!

3 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ......ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΜΑΔΩΝ ΜΑΣ..... ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΔΟΣΜΕΝΕΣ......... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσορίσατε στη μικρή μας παρεούλα. Σας ευχαριστώ πολύ,καλές γιορτές με υγεία και φυσικά με πολλές γλυκές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...