28 Δεκ 2010

Ραβανί με κρέμα και καρύδα

Ένα πολύ δροσιστικό και ελαφρύ γλυκό για τους λάτρεις της καρύδας και όχι μόνο, το οποίο θα έλεγα ότι φέρνει περισσότερο σε σιροπιαστό κέικ παρά σε ραβανί. Το έφτιαξα στη γιορτή του καλού μου (είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε την προηγούμενη μέρα από αυτή που θα το σερβίρουμε) και οι κριτικές που πήρε ήταν άριστες. Θα χρειαστούμε:


για το μείγμα:

200 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή βιτάμ
1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3 αυγά
2/3 της κούπας γάλα
2 βανίλιες σε σκόνη
2 κ.σ. λικέρ Malibu
1 1/2 κούπα φαρίνα
2 κ.γ. μπέικιν
200 γρ. ινδοκάρυδο


για το σιρόπι:

2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
2 κ.σ. λικέρ Malibu
1 κομμάτι φλούδα λεμόνι


για την κρέμα δείτε εδώ


Εκτέλεση:

Σε ένα λεκανάκι  με τη βοήθεια του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο (το έχουμε βγάλει νωρίτερα από το ψυγείο για να μαλακώσει) με τη ζάχαρη και κατόπιν ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, τις βανίλιες, το λικέρ και τέλος τη φαρίνα στην οποία έχουμε ενσωματώσει το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. 
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της καρύδας ανακατεύοντας αυτή τη φορά με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. ή ένα μεσαίο πυρέξ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C και ψήνουμε για 45'λεπτά περίπου ανάλογα πάντα με το φούρνο μέχρις ότου πάρει ένα κανελλί χρώμα.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για περίπου 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο το γλυκό μας, σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο μέσα χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα έτσι ώστε να μην καθίσει. Ύστερα από 5-10 λεπτά βγάζουμε το ραβανί  από το φούρνο και ραντίζουμε την επιφάνειά του με το κρύο πλέον σιρόπι.
Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα (βλέπε άνω παραπομπή) και με μία σπάτουλα στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του γλυκού. 
Τέλος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καρύδα και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου.




Το γλυκό μας τώρα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...