25 Σεπ 2011

Πίτα με μυζήθρα, ελιές και λιαστή ντομάτα


Σας έχω μιλήσει ποτέ για τον τόπο καταγωγής μου, το πανέμορφο νησί της Κρήτης; Αν και έχω χρόνια να την επισκεφτώ ωστόσο κάθε χρόνο τέτοια εποχή το σπίτι μας γεμίζει από μυζήθρα, στάκα ελιέςπαξιμάδια,φρούτακρασίμέλι, ρίγανησαλιγκάρια και ένα σωρό ακόμα καλούδια που φροντίζουν να μας προμηθεύουν οι παππούδες μας κατά την επιστροφή τους στην πόλη. Ως γνωστόν βέβαια, οι Κρητικές φημίζονται για τις υπέροχες πίτες που φτιάχνουν γι' αυτό και εγώ λοιπόν σήμερα αποφάσισα να φτιάξουμε μια εύκολη και πεντανόστιμη πιτούλα με μυζήθρα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

2 φύλλα σφολιάτας (αν έχετε χρόνο και διάθεση για χειροποίητο φύλλο ανατρέξτε σε αυτή τη συνταγή)
500 γρ.μυζήθρα μαλακιά
3 αυγά
4-5 ελιές σε ροδέλες
4-5 λιαστές ντομάτες
λίγο βασιλικό
πιπέρι
1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα

για το άλειμμα :

λίγο λάδι
1 αυγό
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα


εκτέλεση:

Βγάζουμε από την κατάψυξη (ή το ψυγείο) τη σφολιάτα και την ξεπαγώνουμε πάντα βάσει των οδηγιών που αναγράφονται στη συσκευασία. Προσωπικά, έχω βολευτεί πολύ τις φρέσκες ζύμες ψυγείου που δεν χρειάζεται να μπουν στην κατάψυξη, διατηρούνται στο ψυγείο και έρχονται σε θερμοκρασία δωματίου σε λίγα μόλις λεπτά.

Την ανοίγουμε και την απλώνουμε κατά προτίμηση σε ένα ορθογώνιο πυρέξ, το οποίο το έχουμε λαδώσει από πριν. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και τις αφήνουμε στην άκρη για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Παίρνουμε ένα πινέλο και λαδώνουμε το φύλλο μας. Εντωμεταξύ, σε ένα βαθύ μπωλ θρυμματίζουμε με ένα πηρούνι τη μυζήθρα και προσθέτουμε τις ροδέλες ελιάς, τις λιαστές ντομάτες(ψιλοκομμένες) τα αυγά, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το βασιλικό και τέλος το λάδι. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι και το αδειάζουμε πάνω από το φύλλο της σφολιάτας απλώνοντάς το ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.




Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας, από το οποίο αφαιρούμε και πάλι τις άκρες. Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρώς το φύλλο-περιμετρικά του πυρέξ-με τα δάκτυλά μας έτσι ώστε να ακουμπήσει το ένα φύλλο στο άλλο.

Τώρα, με τη ζύμη που έχουμε κρατήσει πλάθουμε λωρίδες και τις τοποθετούμε (περιμετρικά πάντα του πυρέξ) πάνω στο φύλλο. Παίρνουμε και πάλι στα χέρια μας το πινέλο και αλείφουμε με λάδι τη σφολιάτα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια και την περιχύνουμε με ένα αυγό το οποίο το έχουμε χτυπήσει με λίγο γάλα. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.


Ψήνουμε στον αέρα, στους 180°C για 40' περίπου.



Ιδέες-Προτάσεις: Αντί για μυζήθρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο ή φέτα και αντί για βασιλικό δυόσμο. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ψιλοκομμένο πράσσο ή φρέσκο κρεμμυδάκι.




Μη μου πείτε ότι δε σας άνοιξα την όρεξη!

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Angie!
    Σήμερα σε βρήκα και χαίρομαι πολύ γιατί, εκτός του ότι έχουμε κοινό πάθος τη μαγειρική, είμαστε και συμπατριώτισσες!

    Οι πίτες είναι η αδυναμία μου και η δική σου είναι επιτυχημένη, ροδοψημένη και φουσκωτή, σίγουρα και νόστιμη!
    Καλώς βρεθήκαμε.
    Ζαμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ζαμπία με το ξεχωριστό όνομα.Η αλήθεια είναι ότι η κουζίνα είναι το μικρό μου καταφύγιο.Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και καλωσήρθες στη μικρή μας παρεούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...