16 Ιαν 2011

Μπουρέκι Χανιώτικο (με φύλλο)

Και επειδή αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει, ας φτιάξουμε σήμερα μια παραδοσιακή Χανιώτικη πίτα με κολοκύθι και μυζήθρα. Την τρώω από τα χεράκια της γιαγιάς μου από μικρό παιδί και οφείλω να ομολογήσω ότι, αν και δεν είμαι λάτρης του κολοκυθιού, τη συγκεκριμένη πίτα την τρώω πάντα με μεγάλη μου ευχαρίστηση και λαχτάρα! Θα χρειαστούμε:


για το φύλλο:

1 ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση:

4-5 κολοκυθάκια
3-4 πατάτες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 κιλό Χανιώτικη μυζήθρα (γλυκιά και μαλακή)
δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

για το άλειμμα:

1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γάλα
σουσάμι για το πασπάλισμα



Και ξεκινάμε:

Σε ένα λεκανάκι, ρίχνουμε το αλεύρι κάνοντας μια μικρή λακούβα στη μέση. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο εσωτερικό της το αλάτι, το ελαιόλαδο την τσικουδιά και τέλος το νερό και αρχίζουμε  σιγά σιγά να ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Αν είναι λίγο αραιή προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.  Όταν η ζύμη μας αρχίζει και πλάθεται, σκεπάζουμε το λεκανάκι με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Εντωμεταξύ, πλένουμε τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμένα, πλέον, κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα τοποθετούμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν. 
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη πάντα επιφάνεια με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα δύο φύλλα. Λαδώνουμε τώρα το ταψί μας ή το πυρέξ και τα τοιχώματα αυτού και στρώνουμε το ένα φύλλο το οποίο επίσης λαδώνουμε  από πάνω ελαφρώς(το φύλλο πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το σκεύος και τα τοιχώματα αυτού). 
Τοποθετούμε από πάνω μία στρώση από τις  πατάτες και συνεχίζουμε με μία στρώση από τα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από το  κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Τέλος,  περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια δύο με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε και τη μισή  ποσότητα μυζήθρας.


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, με τη στρώση από τις πατάτες, τα κολοκυθάκια,το κρεμμυδάκι κλπ. και τελειώνουμε όπως και την πρώτη φορά με την υπόλοιπη μυζήθρα. Τώρα, απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Αν γύρω γύρω μάς περισσεύει πολύ φύλλο το κόβουμε τόσο ώστε να έρθει στο μέγεθος του ταψιού ή αν θέλουμε αφήνουμε λίγο  έτσι ώστε να καλυφθεί  από πάνω το πρώτο μας φύλλο. 
Χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια. Η πίτα μας τώρα είναι έτοιμη να μπει στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1-1/2 ώρα.



Ιδέες-Συμβουλές:

 Αν δεν έχουμε το χρόνο να ανοίξουμε φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  έτοιμο φύλλο σφολιάτας

Τα κολοκυθάκια και οι πατάτες πρέπει να είναι αρκετά ψιλοκομμένα 

Επειδή τη μυζήθρα θα δυσκολευτείτε να τη βρείτε στο εμπόριο μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ανθότυρο ή ακόμα και με φέτα(όχι όμως πολύ αλμυρή).



 Μια συνταγή από την Κρήτη με αγάπη για σίγουρη επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...