22 Μαρ 2016

Ταχινόπιτα


  Γεια σας φίλοι μου, εύχομαι να είστε όλοι καλά και να παραμένετε πάντα δημιουργικοί. Μιας και διανύουμε περίοδο Nηστείας σήμερα λέω να φτιάξουμε ένα πολύ εύγεστο κ μυρωδάτο γλυκάκι με δύο πολύ αγαπημένα μου υλικά και αυτά δεν είναι άλλα από το ταχίνι και το μέλι. Για όσους δε γνωρίζουν, το ταχίνι είναι η πάστα του ψημμένου σησαμιού που χησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες κουζίνες και περισσότερο το συναντούμε σε αυτές της Μέσης Ανατολής. Στην χώρα μας, το χρησιμοποιούμε κυρίως σαν επάλειψη στο ψωμί ή στην παρασκευή χαλβά κ νηστίσιμης καρυδόπιτας. Πλένουμε χέρια, σηκώνουμε μανίκια και πάμε να τη φτιάξουμε. 

υλικά:

1 κούπα ταχίνι (σκέτο ή με μέλι)
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό(χλιαρό)
1 κούπα πορτοκάλι χυμό
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 κ.γ. κανέλλα
γαρύφαλλο σε σκόνη( στη μύτη του κ.γ.)
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα
2 κούπες αλεύρι
καρύδια και σταφίδες( προαιρετικά)


για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
χυμός ενός λεμονιού


γα το γαρνίρισμα:

άχνη ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού


εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Στη συνέχεια, διαλύουμε το ταχίνι στο νερό, το προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε, το κονιάκ, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.

Τώρα, προσθέτουμε αν θέλουμε και τα καρύδια με τις σταφίδες και ζυμώνουμε για λίγα ακόμα λεπτά.

Ψήνουμε στους 180ºC για περίπου 45'λεπτά.

Εντωμεταξύ, βράζουμε για περίπου 5 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό του λεμονιού και σιροπιάζουμε το γλυκό μας( το ένα ζεστό, το άλλο κρύο).


Τέλος, γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη και ξύσμα πορτοκαλιού.



Καλή Σαρακοστή,

Angie


Ιδέες-Προτάσεις:

Αν δεν έχουμε να βάλουμε καρύδια και σταφίδες ή αν δε μας αρέσουν, τα παραλείπουμε και αν θέλουμε μετά το σιρόπιασμα μπορούμε να γαρνίρουμε:

α) με αμύγδαλο φιλέ

β) με γλάσο της αρεσκείας μας








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...