1 Απρ 2015

Φανουρόπιτα



Καλό μήνα φίλοι μου, τι μου κάνετε; Μιας και είναι περίοδος νηστείας σκέφτηκα να φτιάξουμε αυτή τη μοσχομυρωδάτη πιτούλα που αν και νηστίσιμη, δε σας κρύβω ότι είναι πεντανόστιμη. Η μνήμη του Αγίου Φανουρίου τιμάται στις 27 Αυγούστου, ωστόσο στην οικογένειά μου συνηθίζουμε και την φτιάχνουμε όλο το χρόνο. Αν θέλουμε, μπορούμε να την πάμε στην εκκλησία και αφού διαβαστεί, την κόβουμε σε κομμάτια και τη μοιράζουμε! Κατά καιρούς, έχω δοκιμάσει να φτιάξω διάφορες συνταγές της συγκεκριμένης πίτας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει στη συγκεκριμένη, η οποία γίνεται με 9 υλικά( τα υλικά είθισται να είναι μονός αριθμός). Πάμε να ξεκινήσουμε;



υλικά:

1 νεροπότηρο λάδι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. σόδα
1 φαρίνα(όσο πάρει)
καρύδια
σταφίδες


εκτέλεση:

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε πρώτα το λάδι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με το μίξερ.

Κατόπιν, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο και την κανέλλα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγη λίγη τη φαρίνα, μέσα στην οποία έχουμε ενσωματώσει τη σόδα και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα.

Τέλος, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και τις σταφίδες αφού πρώτα τα έχουμε αλευρώσει.

Ψήνουμε στον αέρα για 40'-45' στους 180oC.




















Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!



Ιδέες-Προτάσεις: 
(κατά την παρασκευή του γλυκού ανάβουμε ένα κεράκι και λέμε την παρακάτω ευχή)

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. 

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου 
νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...