30 Σεπ 2014

Μαρμελάδα Σύκο!


Ουφ, γεια σας γεια σας βρε παιδιά, τι μου κάνετε όλα καλά; Τρέχω μπας και προλάβω επιτέλους να μαζευτώ και  να ανεβάσω αυτή την ωραία συνταγούλα με τα τελευταία σύκα που μαζέψαμε προχτές. Ε λοιπόν ναι, σήμερα είναι η μέρα της, και θα σας την παρουσιάσω προκειμένου να αποχαιρετήσουμε μαζί, έτσι λίγο γλυκά, τον Σεπτέμβρη. Τη μαρμελάδα σύκο, όπως και όλες τις υπόλοιπες μαρμελάδες που φτιάχνουμε, τη διατηρούμε πάντα μέσα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και φυσικά στο ψυγείο μετά από το πρώτο άνοιγμα, κατά προτίμηση για ένα περίπου χρόνο (αν και εφόσον δεν έχει φαγωθεί σε χρόνο dt). Μην καθυστερούμε άλλο όμως, σηκώνουμε μανίκια και ξεκινάμε!

υλικά:

1 κιλό σύκα (όχι πολύ ώριμα και σφιχτά)
ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (κατά προτίμηση, λίγο λιγότερη από 1/2 κιλό, ανάλογα βέβαια με το πόσο γλυκά είναι τα σύκα)
2 φλυτζανάκια του καφέ κονιάκ ή λικέρ (γλυκό)
1 βανίλια
2 ξυλάκια κανέλλας
4-5 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
1 μικρό λεμόνι


εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα και με ένα μαχαιράκι τα ξεφλουδίζουμε όσο μπορούμε. Δεν επιμένουμε ιδιαίτερα, απλά φροντίζουμε να καθαρίσουμε το σκληρό τους μέρος, μπρος και πίσω (κοτσανάκι).



Στη συνέχεια, με ένα μαχαιράκι τα κόβουμε σε 6-8 κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπωλ.

Κατόπιν, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε έτσι για μερικές ώρες μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.



Έτσι όπως είναι, τα ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη βανίλια και τα υπόλοιπα αρωματικά(τυλιγμένα σε τούλι), και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 50' λεπτά. Στα 40' λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, αφαιρούμε το τούλι με τα μυρωδικά (κανέλλα, γαρύφαλλο, αρμπαρόριζα).


Με μία ξύλινη κουτάλα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξαφρίζουμε τον αφρό που μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια της μαρμελάδας μας.

Για το δέσιμο του σιροπιού, ρίχνουμε στο τέλος και το χυμό του λεμονιού. Η μαρμελάδα μας είναι τώρα έτοιμη.



Γεια στα χέρια σας !!!

Angie





Ιδέες-Προτάσεις: Προσωπικά, μαρμελάδες σαν και αυτήν, μου αρέσουν να περιέχουν μικρά κομματάκια φρούτου. Άλλοι πάλι συνηθίζουν να αφήνουν ολόκληρο το σύκο. Αν εσείς τώρα προτιμάτε μια πιο λεία υφή στη μαρμελάδα σας, πολτοποιήστε την κατά την ώρα του βρασμού, απλά και μόνον με τη βοήθεια του θαυματουργού  ραβδομπλέντερ ή με το εργαλείο που λυώνουμε την πατάτα.

Σχετικά με τις οδηγίες ως προς την αποστείρωση των βάζων ανατρέξτε εδώ http://www.newsbeast.gr/woman/arthro/234149/aposteiromena-vaza/.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...