16 Μαΐ 2013

Σπιτική Λεμονάδα


Και μετά από ένα  μικρό αλλά άκρως χαλαρωτικό διάλειμμα, Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες (κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και η παροιμία). Ελπίζω να ξεκουραστήκατε και να περάσατε το ίδιο καλά όσο και εμείς. Αφού λοιπόν κάναμε και τα μπανάκια μας(φωτογραφία bonus στο τέλος), φάγαμε τα αυγά, τα κουλούρια, τα τσουρέκια, τα αρνιά και τα κοκορέτσια ουφ, τελειωμό δεν έχουν και επειδή σίγουρα το ρίξαμε λίγο έξω όπως συνηθίζουμε να λέμε, σήμερα προτείνω να αποτοξινώσουμε λιγάκι τον ουρανίσκο μας από τις γευστικές κρεπάλες των προηγούμενων ημερών  και να δροσιστούμε με μία παγωμένη σπιτική λεμονάδα. Πάμε για τα υλικά μας:



Για 1,5 λίτρο λεμονάδα θα χρειαστούμε:


500 ml χυμό φρέσκου λεμονιού
500 gr ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 λοβό βανίλιας(προαιρετικά)
φλούδες λεμονιού(προαιρετικά)
200 ml νερό

Σημ: Aν η ποσότητα των λεμονιών που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μεγάλη και αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να φτιάξουμε αρκετά μπουκάλια λεμονάδας που δεν θα καταναλωθούν μέσα σε ένα μήνα, για κάθε 1,5 λίτρο λεμονάδας από αυτά, μειώνουμε τη ζάχαρη στο μισό, δηλαδή στα 250 gr και προσθέτουμε κατά το σερβίρισμα την ανάλογη ζάχαρη που επιθυμούμε.


εκτέλεση:

Σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε ελαφρώς τη ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε τα καφέ σποράκια από το εσωτερικό του λοβού βανίλιας και ανακατεύουμε κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Για έξτρα γεύση, αν θέλουμε βράζουμε το σιρόπι μας με μερικές φλούδες λεμονιού και κατόπιν, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στύβουμε τα λεμόνια μας, υπολογίστε περίπου 10 μεσαία ζουμερά λεμόνια ή 20 μικρά και αφού  σουρώσουμε το χυμό τους τον ενσωματώνουμε στο κρύο πλέον σιρόπι μας.



Τη φυλάμε σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια, και τη διατηρούμε στο ψυγείο για ένα μήνα περίπου.


αναλογία:

Πριν τη χρήση, ανακινούμε καλά πάνω κάτω το μπουκάλι μας και υπολογίζουμε για ένα νεροπότηρο 1/3 χυμό λεμονιού και 2/3 κρύο νερό.


Στην υγειά σας...


             
             ...από την εξωτική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς στην Πύλο.



Ιδέες-Προτάσεις: 

Η λεμονάδα μας σερβίρεται πάντα κρύα. Για έξτρα γεύση, αν θέλουμε προσθέτουμε παγάκια λεμονιού(γεμίσαμε παγοκύστες με τυχόν χυμό λεμονιού  που μας περίσσεψε)και μία ιδέα δυόσμο.
Επίσης, για ένα δροσιστικό σπιτικό αναψυκτικό μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με σόδα ή ανθρακούχο νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...