4 Απρ 2013

Μουστοκούλουρα

 

Αν και λίγο καθυστερημένα, καλό μας μήνα φίλου μου. Δε ξέρω για εσάς, αλλά ο μούστος δε λείπει ποτέ από το δικό μας σπιτικό. Και κάπου κάπου  μέρες σαν και αυτές, όλο και τον θυμόμαστε και τον ξετρυπώνουμε μέσα από τα ντουλάπια μας. Νηστίσιμα αλλά και πεντανόστιμα, τα μουστοκούλουρα που θα φτιάξουμε σήμερα, παρόμοια με εκείνα τα πετιμεζοκούλουρα που είχαμε φτιάξει στο παρελθόν, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν πολύ. Αν πάλι λόγω εποχής δεν έχετε μούστο ή πετιμέζι και θέλετε να φτιάξετε νηστίσιμα κουλουράκια, μπορείτε κάλλιστα να κάνετε ωραιότατα κρασοκούλουρα. Ας μη χάνουμε, όμως, άλλο χρόνο και ας μπούμε κατευθείαν στις κουζίνες μας.


υλικά:
1 νεροπότηρo ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο μούστο
ξύσμα & χυμό 1 πορτοκαλιού
1 κ.γ. κανέλλα 
1/4  κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
1/4  κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 1/2  κ.γ. μπέικιν
1 κιλό περίπου αλεύρι
σουσάμι ή σταφίδες(προαιρετικά)



εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ μπωλ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. 
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μούστο, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς.  
Ρίχνουμε τώρα, σιγά σιγά το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το μπέικιν.
Στο σημείο αυτό, αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 10'-15' λεπτά.
Τέλος, στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο μεγάλες λαμαρίνες, πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε σχήματα της αρεσκείας μας και προαιρετικά, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.




Ψήνουμε στους 180°C για 25' περίπου λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο.


Ιδέες-Προτάσεις: Τα μουστοκούλουρα δεν χρειάζονται ούτε πολύ ζύμωμα αλλά ούτε και πολύ ψήσιμο. Αν τα θέλουμε πολύ μαλακά αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελάχιστα και τα φυλάσσουμε σε ένα τάπερ ή σε ένα μεταλλικό κουτί.



Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε, θα μοσχοβολήσει ολόκληρο το σπίτι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...