17 Οκτ 2012

Πορτοκαλόπιτα (χωρίς φύλλο)


Πορτοκαλόπιτα με φύλλο φτιάξαμε οπότε νομίζω πως ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και χωρίς φύλλο αλλά με ολόκληρα πορτοκάλια αυτή τη φορά. Εύκολη διαδικασία η οποία θα έλεγα ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με την παρασκευή ενός κέικ, πιο ζουμερού όμως αυτή τη φορά. Προσοχή, καλό θα είναι τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι γλυκά. Πάμε λοιπόν να τη φτιάξουμε:


για το μείγμα:

1 φλυτζάνι ζάχαρη
3 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (πλήρες)
1 βανίλια σε σκόνη
3 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 φλυτζάνια φαρίνα(πορτοκάλι)

για το σιρόπι:

1 φλυτζάνι ζάχαρη
½ φλυτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ. μέλι
1 φέτα πορτοκαλιού


Εκτέλεση:

Ξεκινάμε, πλένοντας πολύ καλά τα πορτοκάλια. Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε τα 2 και τρίβουμε το τρίτο στον τρίφτη(κρατάμε έτσι το ξύσμα για αργότερα) και τα κόβουμε σε κομμάτια αφαιρώντας φυσικά τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.

Σε ένα βαθύ μπωλ ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη με τα αυγά.

Κατόπιν, προσθέτουμε το γιαούρτι,το ξύσμα πορτοκαλιού  τη βανίλια και τέλος τη φαρίνα.

Τώρα ενσωματώνουμε στο μείγμα μας και τα πολτοποιημένα πορτοκάλια.

Τοποθετούμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C   για περίπου 45'.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βράζοντάς το περίπου για 5' μέχρι να δέσει και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει(το ξύλο κανέλλας και τη φλούδα πορτοκαλιού την προσθέτουμε στο τέλος).

Κόβουμε την πορτοκαλόπιτά μας σε κομμάτια και ραντίζουμε όσο είναι ακόμα ζεστή με το σιρόπι.




Ιδέες-Προτάσεις:

Και επειδή η ζέστη καλά κρατεί αν θέλουμε μπορούμε να τη σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό, κατά προτίμηση βανίλια ή καϊμάκι ή απλά με ένα αμυγδαλάκι που θα το τοποθετήσουμε στο κέντρο κάθε κομματιού.

Επίσης, μπορούμε να το στολίσουμε με γλυκό κουταλιού(εγώ αυτή τη φορά χρησιμοποίησα το Κερκυραϊκό κουμ-κουάτ).



Τι, ακόμα κάθεστε; Σπεύσατε στις κουζίνες σας τώρα! ;-) 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...