14 Μαρ 2011

Ραβανί με γιαούρτι και πορτοκάλι

Πολύ εύκολο γλυκό με το πορτοκάλι και το γιαούρτι να κλέβουν την παράσταση. Μια εναλλακτική εκδοχή του παραδοσιακού  και γνωστού σε όλους μας ραβάνι, αρκετά ελαφρύ αυτή τη φορά και με ελάχιστα αυγά.  Μεσημεράκι  Κυριακής  λοιπόν και μιας και περιμένουμε επισκέψεις ετοιμάζομαι να φτιάξω το γλυκό αυτό για το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δε θα χρησιμοποιήσουμε το μίξερ. Θα χρειαστούμε:


 για το μείγμα:

1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κούπα ζάχαρη
3 αυγά
1 βανίλια σε σκόνη
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
1 κούπα του τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
1  κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις( αν χρησιμοποιήσουμε φαρίνα δε θα βάλουμε μπέικιν)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ


για το σιρόπι:

3 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 φέτα λεμόνι
λίγη κανέλλα

λίγα αμύγδαλα για τη διακόσμηση



εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι της σούπας το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το σιμιγδάλι.

Σε ένα δεύτερο μπωλ ανακατεύουμε με ένα σύρμα αυτή τη φορά το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και τη βανίλια.  
Ενσωματώνουμε το πρώτο μείγμα στο δεύτερο και ανακατεύουμε καλά έως ότου γίνει ένα  κρεμώδες μείγμα. 
Αλείφουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ με βούτυρο ή ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. 
Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 40' λεπτά περίπου.  

Εντωμεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω. Τη φέτα του λεμονιού  τη ρίχνουμε στο τέλος για να δέσει το σιρόπι μας. Μετά από πέντε λεπτά σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει. 

Το γλυκό μας είναι έτοιμο όταν α) αποκτήσει ένα  κανελί χρώμα και β) όταν μπήξουμε ένα μαχαίρι και ακουμπώντας τη μύτη του με το δίχτυ και τον αντίχειρα μας δεν κολλάει σε αυτά. Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε λίγο μέσα σε αυτόν με κλειστή την πόρτα για να μην καθίσει.

Τέλος, περιχύνουμε σιγά σιγά με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.

Κόβουμε σε κομμάτια και διακοσμούμε το κέντρο του κάθε κομματιού με ένα αμύγδαλο.




Τι, ακόμα το σκέφτεστε; Tα υλικά σίγουρα τα έχετε και σε μια ωρίτσα περίπου ο ουρανίσκος σας θα γεύεται το υπέροχο αυτό ραβανί.

Καλή Επιτυχία!!! 

11 σχόλια:

  1. Τα 'σπασε το ραβανί! Και πολύ ελαφρύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό το ραβανί!!!!Το ώραιότερο που είχαμε φαει.Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστωωωωώ!
    Χαίρομαι πολύ σας σας άρεσε!
    Αν θέλετε, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρεούλα μας και σας υπόσχομαι ότι ακολουθούν πολλές ακόμα γλυκές δημιουργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επειδη, δεν το χτυπάμε στο μίξερ, γίνεται αφράτο?φουσκώνει?





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ζαχαροπλαστική θέλει ακρίβεια.
    Αν ακολουθήσετε λοιπόν κατά γράμμα τη συνταγή δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
    Χρησιμοποιούμε μέτριο ταψί ή πυρέξ, περίπου 20 κομμάτια υπολογίστε.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τελικά και μου φούσκωσε και έγινε τέλειο!!!ελαφρύ και πολύ γευστικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. EGINE TELIO PHGA OMVS KATA GRAMMA EYXARISTV FILAKIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρακαλώ! :-)

    Καλό Καλοκαίρι και φυσικά, Καλές Δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρα πολύ καλή συνταγή και πολύ εύκολη! Πετυχημένο αποτέλεσμα! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρομαι ιδιαιτέρως. Ευχαριστώ Πολύ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...