22 Νοε 2010

Μηλόπιτα με γλάσσο σοκολάτας

Το μυστικό που κάνει τη διαφορά σε αυτή τη μηλόπιτα έγκειται α) στο αναποδογύρισμα που κάνουμε στην πίτα μετά το ψήσιμο και β) στο γλάσσο της σοκολάτας και το αμύγδαλο φιλέ που αναφέρεται στον εναλλακτικό τρόπο σερβιρίσματος. Πάμε λοιπόν να τη φτιάξουμε.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

4 μήλα κατά προτίμηση τύπου golden
200 gr βιτάμ ή φρέσκο βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
2 κ.γ. κανέλλα
2 χούφτες καρυδόψιχα
2 χούφτες σταφίδες
3 αυγά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν

ζάχαρη άχνη και κανέλλα για το πασπάλισμα


Τη φτιάχνουμε ως εξής:

Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κουκούτσι από κάθε μήλο, το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λυώσει. Στη συνέχεια, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτω τη μία κούπα ζάχαρη, το χυμό του λεμονιού και την κανέλλα ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατόπιν, αραδιάζουμε τα μήλα και προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες που έχουμε περάσει πρώτα ελαφρώς από το μπλέντερ(όχι σκόνη) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
Βουτυρώνουμε ένα ταψί (30 εκ. διάμετρο) και με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα μήλα το ένα δίπλα στο άλλο έτσι ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος του ταψιού. Περιχύνουμε από πάνω με το σιρόπι που δημιουργήθηκε νωρίτερα.
Χτυπάμε τα αυγά (χωριστά οι κρόκοι) με τη μία κούπα ζάχαρη, το αλεύρι και το μπέικιν και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45' λεπτά περίπου.

Προσοχή! Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα έτσι ώστε να έχουμε πλέον στην επιφάνεια τα μήλα. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.


* εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος:

Λιώνουμε σε μπεν μαρί 200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα προσθέτοντας 2 ποτηράκια του κρασιού ζάχαρη άχνη και έτσι δημιουργούμε γρήγορα και εύκολα ένα γλάσσο σοκολάτας. Περιχύνουμε την αναποδογυρισμένη πλέον μηλόπιτα  με το γλάσσο και με μία σπάτουλα το απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίζουμε από πάνω με αμύγδαλο φιλέ. 



Τι, μη μου πείτε πως δεν σας έπεισα ακόμα; 

Καλή επιτυχία!!!! 


1 σχόλιο:

  1. Άλλο ένα φοβερό γλυκό που τρώγεται ακόμα και μετά από μερικές μέρες το ίδιο ευχάριστα, ζεστό ή κρύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...