7 Νοε 2010

Πορτοκαλόπιτα (με φύλλο)

Έφαγα για πρώτη φορά την πορτοκαλόπιτα από τα χεράκια της θείας Καίτης  ένα καλοκαιρινό απόγευμα και σας διαβεβαιώ ότι ξετρέλανε ακόμα και τους πιο δύσπιστους, όπως συνηθίζω να τους λέω εγώ, και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους λάτρεις της σοκολάτας. Πρόκειται για ένα γλυκό αρκετά εύκολο το οποίο θα έλεγα ότι πλησιάζει λίγο το γαλακτομπούρεκο με τη διαφορά βέβαια ότι αφήνει στον ουρανίσκο μας τη γλυκιά γεύση του πορτοκαλιού...

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

για το μείγμα:

1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
1           //  -//           ζάχαρη
3-4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2-3 βανίλιες σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
1 πακέτο φύλλο κρουστάς ψιλό


για το σιρόπι:

2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
ξύσμα ενός πορτοκαλιού


εκτέλεση

Πρώτα απ'όλα, βγάζουμε το φύλλο από το ψυγείο ή από την κατάψυξη και ακολουθούμε τις οδηγίες έτσι ώστε να  έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία μικρή κατσαρόλα να πάρουν μερικές βράσεις το νερό και η ζάχαρη. Κατόπιν αφού σβήσουμε το μάτι προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το αφήνουμε στην άκρη  να κρυώσει.
Σε ένα μπωλ, αναμιγνύουμε το λάδι με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τις βανίλιες, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τελευταίο το μπέικιν το οποίο το έχουμε διαλύσει μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού. 
Λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ (μεσαίου μεγέθους) και στη συνέχεια μαδάμε το φύλλο. Ρίχνουμε μία στρώση από το μαδημένο πια φύλλο, μία στρώση από το μείγμα, μια στρώση φύλλο, μία στρώση μείγμα κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν.  Ξεκινάμε πάντα την πρώτη στρώση με το φύλλο αλλά δεν παίζει κανένα ρόλο με τι θα τελειώσουμε.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45'περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Τέλος, κόβουμε το γλυκό σε μερίδες και περιχύνουμε την επιφάνεια με το κρύο σιρόπι. 


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...