12 Νοε 2010

Πρασσοτυρόπιτα

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε μετά το γλυκό να τρώμε κάτι αλμυρό ή μετά το αλμυρό κάτι γλυκό. Και επειδή έχουμε καιρό να φτιάξουμε κάτι αλμυρό, πάμε να δούμε πως θα κάνουμε ακόμα μια ''αλμυροζαβολιά''.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

2 φύλλα σφολιάτας
400 γρ.φέτα
100 γρ.ροκφόρ
1-2 πράσσα
3-4 αυγά
λίγο δυόσμο
πιπέρι
1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα


για το άλειμμα :

λίγο λάδι
1 αυγό
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα


εκτέλεση:

Βγάζουμε από την κατάψυξη (ή το ψυγείο) τη σφολιάτα και την ξεπαγώνουμε πάντα βάσει των οδηγιών που αναγράφονται στη συσκευασία. Προσωπικά, έχω βολευτεί πολύ τις φρέσκες ζύμες ψυγείου που δεν χρειάζεται να μπουν στην κατάψυξη, διατηρούνται στο ψυγείο και έρχονται σε θερμοκρασία δωματίου σε λίγα μόλις λεπτά.

Την ανοίγουμε και την απλώνουμε κατά προτίμηση σε ένα ορθογώνιο πυρέξ, το οποίο το έχουμε λαδώσει από πριν. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και τις αφήνουμε στην άκρη για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Παίρνουμε ένα πινέλο και λαδώνουμε το φύλλο μας. Εντωμεταξύ, σε ένα βαθύ μπωλ θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τα τυριά και προσθέτουμε τα πράσα (ψιλοκομμένα), τα αυγά, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το δυόσμο και τέλος το λάδι. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι και το αδειάζουμε πάνω από το φύλλο της σφολιάτας.

Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας, από το οποίο αφαιρούμε και πάλι τις άκρες. Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρώς το φύλλο-περιμετρικά του πυρέξ-με τα δάκτυλά μας έτσι ώστε να ακουμπήσει το ένα φύλλο στο άλλο.

Τώρα, με τη ζύμη που έχουμε κρατήσει πλάθουμε λωρίδες και τις τοποθετούμε (περιμετρικά πάντα του πυρέξ) πάνω στο φύλλο. Παίρνουμε και πάλι στα χέρια μας το πινέλο και αλείφουμε με λάδι τη σφολιάτα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια και την περιχύνουμε με ένα αυγό το οποίο το έχουμε χτυπήσει με λίγο γάλα. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε στον αέρα, στους 180°C για 40' περίπου.

Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο
Καλή μας όρεξη!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...