25 Οκτ 2010

Mηλοπιτάκια

Όταν έκανα την πρακτική μου άσκηση υπήρχε μια πολύ γλυκιά κυρία ονόματι Χαιρέτη η οποία  συνήθιζε κάθε τόσο να μας στέλνει με τον άνδρα της και κάποια γλυκονοστιμιά. Μια από αυτές είναι και τα μηλοπιτάκια που θα φτιάξουμε σήμερα τα οποία θα τα πάω στην πεθερούλα μου και ελπίζω να τις αρέσουν. Για 20-25 κομμάτια θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:

1 ποτήρι του νερού λάδι (εγώ χρησιμοποιώ μόνο ελαιόλαδο)
1 ποτήρι του νερού ρετσίνα ή λευκό κρασί
1 πορτοκάλι χυμό
1 φακελάκι μπέικιν (αν χρησιμοποιήσουμε φαρίνα δεν θα το χρειαστούμε)
4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Για τη γέμιση:

4-5 μήλα (γκόλντεν κατά προτίμηση)
καρύδια (150 γρ. κατά προτίμηση)
σταφίδες (150 γρ)
3-4 κ.σ. ζάχαρη
κανέλλα


Για το πασπάλισμα:

άχνη ζάχαρη και κανέλλα


Διαδικασία:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα (αν έχουμε το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε με αυτό το κουκούτσι) και στη συνέχεια τα τρίβουμε στο χονδρό μέρος του τρίφτη. Κατόπιν, περνάμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες στο μπλέντερ ( θα πρέπει να είναι να είναι  χονδροκομμένα ).  Ρίχνουμε τώρα τα μηλά με το ζουμί τους σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλλα και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη ρίχνοντας σε ένα λεκανάκι διαδοχικά και ανακατεύοντας με το χέρι,  το λάδι, τη ρετσίνα, το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος, λίγο λίγο τα  αλεύρι στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το  μπέικιν. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή  και να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως να  χρειαστούμε λίγο αλεύρι παραπάνω.

Παίρνουμε στη χούφτα μας ένα μέρος ζύμης λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι, το πλάθουμε και το ανοίγουμε( με το χέρι μας ) σε ένα κύκλο περίπου στα 10 εκατοστά διάμετρο. Εφόσον έχει κρυώσει η γέμιση, παίρνουμε μια δόση με  ένα κουταλάκι του γλυκού την οποία τοποθετούμε περίπου στο μέσον  του κύκλου και κλείνουμε το μηλοπιτάκι έτσι ώστε το ένα μέρος να ακουμπήσει και να διπλώσει πάνω στο άλλο. Προσέχουμε πάντα να μη μας βγει η γέμιση απ’έξω και σχηματίζουμε έτσι ένα μισοφέγγαρο. Αν θέλουμε, για ένα ποιο καλοσχηματισμένο μηλοπιτάκι χρησιμοποιούμε  το ειδικό εργαλείο ή απλά με τις μύτες ενός  πηρουνιού το πατάμε γύρω γύρω (εκτός του σημείου που υπάρχει  η γέμιση φυσικά)  και έτσι δίνουμε ένα ομοιόμορφο σχήμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά περίπου.

Εν συνεχεία, καλύπτουμε μια επιφάνεια με άχνη ζάχαρη και αραδιάζουμε τα μηλοπιτάκια ζεστά όπως είναι πάνω σε αυτή. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.


Τα μηλοπιτάκια μας -τρώγονται κυρίως ζεστά- είναι έτοιμα για φάγωμα!!!


Συμβουλή : επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αγνά  και επομένως τα μηλοπιτάκια που φτιάξαμε δεν περιέχουν καθόλου  συντηρητικά, θα πρέπει να καταναλωθούν σε 1-2 ημέρες και να φυλάσσονται πάντα σε κάποιο δοχείο ( γυάλινο τάπερ κατά προτίμηση με καπάκι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...