3 Οκτ 2010

Tυρόπιτα κανταΐφι

Σήμερα λέω να κάνουμε μια ζαβολιά και συγκεκριμένα μια αλμυροζαβολιά, όπως συνηθίζω να τη λέω. Πρόκειται για ένα πάντρεμα γλυκού και αλμυρού που αποτελεί ένα άριστο ορεκτικό-συνοδευτικό για το τραπέζι μας το οποίο πιστέψτε με θα ξετρελαίνει τόσο τα μικρά παιδιά όσο και τους μεγάλους.  Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα αλμυρό κανταΐφι ...

Θα χρειαστούμε:

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (500 γρ.)
600 γρ.κίτρινα τυριά τρίμμα ( αν μας αρέσει  προσθέτουμε  και λίγο  ροκφόρ )
250 γρ.βούτυρο
1 λίτρο γάλα
4 αυγά
1 κούπα γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη )
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
δυόσμος (προαιρετικά) 


Τη φτιάχνουμε ως εξής:
Ξαίνουμε το φύλλο, δηλαδή το χωρίζουμε απλώνοντάς το σε δύο ίσα μέρη  προκειμένου να πάρει όγκο και να αφρατέψει . Βουτυρώνουμε το πυρέξ και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τη γαλέτα και στη συνέχεια καλύπτουμε με το ένα μέρος του φύλλου. Περιχύνουμε το φύλλο με το ½ λιωμένο(ζεστό) βούτυρο.

Κατόπιν, ανακατεύουμε τα τυριά (αν επιλέξουμε να την κάνουμε με δυόσμο θα τον τρίψουμε και θα τον ανακατέψουμε με τα τυριά) και στρώνουμε τα 2/3 πάνω από το φύλλο. Στρώνουμε  τώρα και το άλλο μισό φύλλο από πάνω και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Τώρα, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 των τυριών. Στη συνέχεια, χτυπάμε  με το σύρμα τα αυγά με το γάλα προσθέτοντας λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνουμε την τυρόπιτα. Τέλος, χαράζουμε την τυρόπιτα σε κομμάτια και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.

Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά με μία ώρα (μέχρι να πάρει ένα κανελί χρώμα). Σβήνουμε το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να σταθεί  μέχρι να την κόψουμε σε κομμάτια.


Μικρά μυστικά : φρέσκο βούτυρο, ζεστό σερβίρισμα
Πρόταση: για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ( σε κάποιο τραπέζι ίσως ) μπορούμε να φτιάξουμε την τυρόπιτα κατά τον ίδιο τρόπο και σε φόρμα κέικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...