23 Σεπ 2010

Κέικ ανάμεικτο

Θυμάμαι τον εαυτό μου να φτιάχνει κέικ κάπου εκεί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, πάντα πλάι στη γιαγιά Μάχη στην οποία ακόμα χρωστάω εκείνο το μίξερ χειρός που κατά λάθος μου έφυγε κάποτε από τα χέρια...
υλικά:

250 γρ.βούτυρο φρέσκο (αν δε θέλουμε ή δεν έχουμε χρησιμοποιούμε  βιτάμ)
2  1/2 φλυτζάνια ζάχαρη (κρυσταλλική)
4 -5 αυγά
1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα (αν βάλουμε εβαπορέ το αραιώνουμε με λίγο νερό)
1-2 βανίλιες (σε σκόνη)
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ αρεσκείας
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού(δένει τέλεια με το κακάο)
1 πακέτο φαρίνα
1/2 φλυτζάνι κακάο (σκόνη)
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)


Το φτιάχνουμε ως εξής:

Βάζουμε  σε ένα μπολ το βούτυρο (το  οποίο έχουμε βγάλει νωρίτερα από το ψυγείο για να έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου) και το χτυπάμε  με το μίξερ λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε  μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Κατόπιν, προσθέτουμε  ένα ένα τα αυγά χτυπώντας τα συνεχώς  στο μίξερ προσέχοντας να μας  ξεφουσκώσουν. Συνεχίζουμε με το γάλα, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ και τις βανίλιες. Τέλος, ρίχνουμε λίγη λίγη τη φαρίνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς στο μείγμα μας.
Κρατάμε 2 φλυτζάνια από το μείγμα χωριστά και προσθέτουμε σ' αυτό το κακάο, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά. Ρίχνουμε το μισό άσπρο μείγμα στη φόρμα μας -την οποία έχουμε νωρίτερα βουτυρώσει καλά και αλευρώσει ελαφρά- και από πάνω ρίχνουμε το σοκολατένιο πια μείγμα που μόλις φτιάξαμε. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε από πάνω και  το υπόλοιπο μισό άσπρο μείγμα. Παίρνουμε τη φόρμα στα χέρια μας και την κουνάμε  λιγάκι αριστερά και δεξιά.  Τέλος, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο μείγμα κάνοντας το 2-3 κύκλους γύρω από τη φόρμα έτσι ώστε το μείγμα  από το κακάο να ανακατευτεί καλά  με το  άσπρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 180 °C.

Καλή γλυκειά μας επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Ωραίο φαίνεται και πήρα ήδη τα υλικά για να το φτιάξω σήμερα..Δε γράφεις όμως κάπου στην εκτέλεση πότε προσθέτουμε το αλεύρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πως είχα τόσο μεγάλη λαχτάρα να μοιραστώ τη συνταγή και ακόμα μεγαλύτερη για να φάω ένα κομμάτι που ξέχασα το πιο βασικό.Ο κανόνας λοιπόν λέει πως η φαρίνα μπαίνει πάντα στο τέλος και φυσικά όχι όλη μαζί.Ευχαριστώ που το πρόσεξες το συμπλήρωσα ήδη.Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...