15 Σεπ 2010

Χαλβάς της Ρήνας

Έφαγα για πρώτη φορά αυτό το υπέροχο γλυκό πέρυσι στη γιορτή του ξαδέλφου μου από τα χεράκια της γιαγιάς Μαρίας και ειλικρινά το ερωτεύτηκα. Αχ,αυτές οι γιαγιάδες μας πόσα πράγματα μας έχουν μάθει. Μακάρι να μπορέσουμε να τους μοιάσουμε έστω και στο ελάχιστο...


Θα χρειαστούμε:

Yλικά:
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό(1/2 πακέτο)
250 γρ. αμύγδαλα(ανάλατα & ξεφλουδισμένα) ή καρύδια (αν δεν φτιάξουμε κρέμα θα τα μειώσουμε σε 150 γρ.)
1 κούπα βούτυρο φρέσκο
1 κούπα ζάχαρη
4-5 αυγά
2 κ.γ. μπέικιν
2 βανίλιες σε σκόνη

Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
1 φέτα λεμόνι
1 κ.σ. λικέρ amaretto(προαιρετικά)
1 κ.σ. μέλι


*Για την κρέμα(προαιρετικά):
2 φακελάκια κρέμα αραβοσίτου(ακολουθούμε τις οδηγίες)
ή
1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής(ακολουθούμε τις οδηγίες)
ή
αν θέλουμε τη φτιάχνουμε και μόνοι μας ως εξής:
υλικά:
4 φλυτζ τσαγιού γάλα(φρέσκο κατά προτίμηση)
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
½ φλυτζ. τσαγιού κορν φλάουρ
1-2 βανίλιες σε σκόνη
100gr. βούτυρο(φρέσκο κατά προτίμηση)

εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 2 φλιτζάνια γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο, ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά.



Για πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε
Περνάμε το αμύγδαλο ή το καρύδι ή μείγμα των δύο στο multi, χωρίς να γίνει σκόνη.
Χτυπάμε πρώτα τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και κατόπιν το σιμιγδάλι, το μπέικιν και τις βανίλιες. Ρίχνουμε τα μισά θρυμματισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά (με ένα κουτάλι όχι με το μίξερ) με το υπόλοιπο μείγμα.

Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ (μεσαίου μεγέθους) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου. Μόλις πάρει χρώμα, τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα μαχαίρι και αν δεν κολλάει το γλυκό είναι έτοιμο. Σβήνουμε την κουζίνα και αφήνουμε το γλυκό μέσα στο φούρνο για να μην ξεφουσκώσει.
Εντωμεταξύ, έχουμε φτιάξει το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, προσθέτοντας προς το τέλος το λικέρ, το μέλι και το λεμόνι για να δέσει (περίπου στα 3-4 λεπτά).
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει, βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια* και το περιχύνουμε με το σιρόπι, λίγο λίγο με μία κουτάλα σε όλη του την επιφάνεια.

Το γλυκό μας είναι τώρα έτοιμο (περιμένουμε λιγάκι βέβαια μέχρι να το σερβίρουμε). Το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου πάντα στεγασμένο για 2-3 ημέρες μετά θέλει ψυγείο. Στην περίπτωση που επιλέξουμε να το καλύψουμε με κρέμα εννοείται ότι θα μπει εξαρχής στο ψυγείο (το αναφέρω και παρακάτω άλλωστε).


*Προσοχή! Αν αποφασίσουμε να βάλουμε κρέμα από πάνω, σιροπιάζουμε το γλυκό χωρίς όμως να το κόψουμε σε κομμάτια. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο γιατί αυτή η κρέμα είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Επομένως, έχουμε μείνει στην απορρόφηση του σιροπιού από το γλυκό, (επαναλαμβάνω ότι δεν το κόβουμε σε κομμάτια όταν βάζουμε την κρέμα) και αφού έχει περάσει λίγη ωρίτσα και έχει κρυώσει το γλυκό μας, το περιχύνουμε με την κρέμα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια τακτοποιώντας την με μία σπάτουλα. Και τώρα είναι η στιγμή που βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Εγώ συνήθως φτιάχνω το γλυκό από την προηγούμενη και την επόμενη μέρα φτιάχνω την κρέμα.
Τέλος, (μετά από τις 2-3 ώρες που έχουμε το γλυκό στο ψυγείο) το βγάζουμε και γαρνίρουμε την επιφάνεια της στερεοποιημένης ποια κρέμας με την υπόλοιπη ψίχα του αμύγδαλου ή του καρυδιού και πασπαλίζουμε με κανέλλα σε σκόνη.

Τώρα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Καλή επιτυχία,
και μην ξεχνάτε,το μεγαλύτερο μυστικό επιτυχίας σε ότι φτιάχνουμε με τα χεράκια μας δεν είναι παρά μόνο η καλή μας η διάθεση,το μεράκι και η αγάπη μας!

1 σχόλιο:

  1. Επειδή το γλυκό αυτό το έφαγα πρόσφατα, πρέπει να πω ότι είναι πραγματικά υπέροχο. Η γιαγιά Μάχη θα είναι περήφανη για την εγγονή της... και τα καλύτερα για τους αναγνώστες σου έρχονται.

    Καλή αρχή Αγγελική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...