1 Σεπ 2015

Μαρμελάδα Αχλάδι


Η κοντούλα μας η αχλαδιά στολισμένη σα νυφούλα και φέτος, μας γέμισε και πάλι γλύκα. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν έχω καλύτερο πρωινό από το να φάω μια ή δυο φετούλες ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα. Σπιτική μαρμελάδα, για να εξηγούμαστε! Εγώ, επειδή έφτιαξα αρκετά μεγάλη ποσότητα, χρησιμοποίησα τη μαρμελαδίτσα μας την επόμενη κιόλας ημέρα στην πασταφλώρα που έφτιαξα και ειλικρινά ήταν φανταστική. Η διαδικασία που ακολουθούμε σχετικά απλή, όπως άλλωστε είναι και στις περισσότερες μαρμελάδες που φτιάχνουμε. Λιγάκι υπομονή χρειάζεται για το καθάρισμα αλλά να είστε σίγουροι ότι αξίζει τον κόπο. Βάζουμε την ποδίτσα μας και ξεκινάμε:

υλικά:

1 kg αχλάδια ( να ζυγίζουν 1 kg μετά το καθάρισμα)
500 gr ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
χυμό ενός πορτοκαλιού (προαιρετικά)
2 βανίλιες
3-4 κανελλογαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλλας
½- 2 φλυτζάνια νερό

2 λεμόνια



εκτέλεση:

Πλένουμε καλά αχλάδια μας, τα ξεφλουδίζουμε  και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια από το αντίθετο μέρος του κοτσανιού. 
Τα τοποθετούμε σε βαθύ μπωλ το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό και έχουμε στύψει το χυμό ενός λεμονιού. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχουμε το νερό και μετά από μερικές βράσεις προσθέτουμε και τα αχλάδια και τα αφήνουμε να βράσουν με σκεπασμένο το καπάκι για περίπου 15'-20' λεπτά. 
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες, τα γαρυφαλλάκια και την κανέλλα και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μας. 
Η κατσαρόλα μας τώρα είναι ξεσκέπαστη και έχουμε χαμηλώσει λιγάκι τη φωτιά. 
Μετά από περίπου 15' λεπτά πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ τα αχλάδια μας και μόλις αρχίσει να δένει η μαρμελάδα μας στύβουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού. (Αν όμως προτιμάτε τη μαρμελάδα μας με κομματάκια όπως εγώ, τότε αφού τα καθαρίσουμε, τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι).

Αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5'-10' λεπτά και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.  

Έτσι όπως είναι ακόμα ζεστή και με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε δυο αποστειρωμένα βαζάκια με τη μαρμελάδα μας, σφίγγουμε καλά τα καπάκια και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα. Μετά το άνοιγμα, φυλάσσουμε τα βάζα στο ψυγείο.


Για την ώρα, σας αποχαιρετώ με μια φωτογραφία της αχλαδιάς μας και της θέας από τη βεράντα  του σπιτιού μας  που προετοιμάσαμε τα αχλάδια μας.





Καλό μας Μήνα κ καλό Φθινόπωρο!



ιδέες-προτάσεις:  Όπως προανέφερα και στα υλικά η χρήση του χυμού πορτοκαλιού είναι προαιρετική αλλά πιστέψτε με αυτός είναι που δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στη μαρμελάδα και την κάνει πιο ξεχωριστή.
Αν δεν είμαστε για πολύ σίγουροι για το εάν έχει δέσει η μαρμελάδα μας, τότε λοιπόν κάνουμε το γνωστό κόλπο με το πιατάκι.
Για τα αποστειρωμένα βάζα, αν δε θυμάστε τη διαδικασία, αρκεί να ανατρέξετε σε συνταγή προηγούμενης μαρμελάδας που έχουμε φτιάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...