23 Ιαν 2013

Μαρμελάδα Μήλο

Σας έχω μιλήσει ποτέ για το αγαπημένο μου χειμωνιάτικο φρούτο; Ε λοιπόν, δεν είναι άλλο από το μήλο. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα μήλο, ιδανική για το πρωινό μας, τις τάρτες και τα γλυκά μας. Κατά προτίμηση, χρησιμοποιούμε κόκκινα μήλα επειδή είναι πιο γλυκά. Τώρα, αν δεν έχουμε κόκκινα μήλα ή προτιμούμε κάποιο άλλο είδος τύπου golden ή smith σίγουρα θα πρέπει να αυξήσουμε τη δόση της ζάχαρης. Ξεκινάμε λοιπόν!



υλικά:

6-8 μήλα(ανάλογα το μέγεθος)
4 φλυτζάνια ζάχαρη
χυμό 1 πορτοκαλιού
χυμό 1 μικρού λεμονιού
1 ξύλο κανέλλας
2 φλυτζάνια νερό
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
1 κομμάτι τούλι


εκτέλεση:

Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα μήλα με το ειδικό εργαλείο και κόβοντάς τα σε μικρά κομματάκια.
Προσοχή! Τις φλούδες και τα κουκούτσια δεν τα πετάμε γιατί θα τα χρειαστούμε αργότερα (αποτελούν φυσική πηκτίνη).

Στη συνέχεια,τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπωλ, και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
Σκεπάζουμε το μπωλ με μεβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 10-12 ώρες. 

Σε δυνατή φωτιά μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπωλ, το ξύλο κανέλλας και το τούλι (δεμένο) το οποίο έχουμε πρώτα γεμίσει με τις φλούδες και τα κουκούτσια. 
Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 30', ανακατεύοντας που και που με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης. 
Αφαιρούμε το τούλι και το ξύλο κανέλλας και προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και την αρμπαρόριζα.

Σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετούμε τη μαρμελάδα όπως είναι ζεστή, κλείνουμε το καπάκι και  γυρίζουμε τα βάζο ανάποδα έτσι ώστε να επιτύχουμε αεροστεγές κλείσιμο.


Όταν κρυώσει εντελώς, επαναφέρουμε το βάζο μας και το στολίζουμε ζωγραφίζοντας το ή  διακοσμώντας το με υλικά της αρεσκείας μας πχ. χρωματιστές κορδέλες, καρό πανάκια, ξύλο κανέλλας,αποξηραμένα φρούτα κλπ.





Άντε τι κάθεστε φτιάξτε τη, γιατί...ακολουθεί και γλυκό έκπληξη!!!


Ιδέες-Προτάσεις: 

Και μην ξεχνάτε πως, αυτή η εξαίσια μαρμελάδα που μόλις φτιάξαμε καθώς επίσης και όλα αυτά τα  γλυκά που δημιουργούμε στις κουζίνες μας κάθε τόσο με τα χεράκια μας, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα πολύ οικονομικό και χειροποίητο δώρο που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που θα επιλέξουμε για να το προσφέρουμε.



2 σχόλια:

  1. μμμμμμμμμμμμ....το κανεις να φαινεται πολυ ευκολο....μαλλον θα παω για ψωνια απο Δευτερα....πρεπει να μαθω να κανω μαρμελαδες ερχονται δυσκολοι καιροι....αληθεια ποσο καιρο μετα αντεχουν ?κ ποσο οταν ανοιχτουν? μπορω φανταζομαι να παραλειψω την αμπαροριζα που δεν μας αρεσει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Σοφία. Δεν το κάνω, είναι. Μια δοκιμή θα σε πείσει άλλωστε και ότι χρειαστείς...εδώ είμαι. Είχα την τύχη να γεύομαι σπιτικές μαρμελάδες από παιδί και συγκεκριμένα από τις 2 υπέροχες βερυκοκιές που υπήρχαν στην αυλή του παππού και της γιαγιάς και πίστεψέ με αξίζει τον κόπο. Χμμμ, μη σου πω και χρόνο.Το μυστικό για την αντοχή βρίσκεται καθαρά στη σωστή αποστείρωση του βάζου(πάτησε πάνω στο σύνδεσμο για να δεις) και φυσικά μετά το άνοιγμά τους διατηρούνται στο ψυγείο. Φυσικά και μπορείς να την παραλείψεις, είναι καθαρά θέμα γούστου βλέπεις...Αν σου αρέσει η κανέλλα όμως, μπορείς κάλλιστα να τοποθετήσεις ένα ξύλο κανέλλας μέσα στο βάζο για έξτρα άρωμα και γεύση.

    υγ: Μεταξύ μας μη σε απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της συντήρησης της γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να μείνει για πολύ μέσα στο βάζο. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...