9 Δεκ 2012

Καρυδότουρτα

Η συνταγή αυτή; Παλιά, δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη! Αποτυπωμένη με καλλιγραφικά γράμματα σε ένα κιτρινισμένο πλέον χαρτί παλιού τετραδίου με οξείες και περισπωμένες... Συνταγές, που όλοι μας λίγο έως πολύ έχουμε από τις γιαγιάδες μας καταχωνιασμένες σε κάποιο συρτάρι της κουζίνας. Λόγω των ημερών λοιπόν, και επίσης λόγω του ότι το καρυδάκι έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες πάμε να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη καρυδό-τουρτα. Χρειαζόμαστε:


για το μείγμα:

10 αυγά
10 κ.σ. ζάχαρη
10 κ.σ. σιμιγδάλι(ψιλό)
  1 κ.σ. κανέλλα
  1/2 κ.σ. μοσχοκάρυδο
  1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  1 φλυτζάνι καρυδόψιχα
  1/2 κρασοπότηρο κονιάκ

για το σιρόπι:

3 φλυτζάνια ζάχαρη
4 φλυτζάνια νερό
χυμό & ξύσμα 1 μικρού λεμονιού

προαιρετικά: λίγη καρυδόψιχα για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη σόδα στο κονιάκ και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουταλάκι.
Σε ένα μπωλ, χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους, με τη ζάχαρη και προσθέτουμε την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο.
Κατόπιν,χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε τώρα στο αρχικό μείγμα μας εναλλάξ, λίγη μαρέγκα,λίγο σιμιγδάλι κ.ο.κ. και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Τέλος, ρίχνουμε και την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε απαλά και πάλι με την κουτάλα.

Ρίχνουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο καλά στρογγυλό ταψί και ψήνουμε στον αέρα στους 180°C για περίπου 45'.

Εντωμεταξύ, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για περίπου 5'.
Τέλος, περιχύνουμε την τούρτα μας με το σιρόπι,( το ένα ζεστό, το άλλο κρύο) πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και αφού την κόψουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε!


Ιδέες-Προτάσεις: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και κρέμα ζαχαροπλαστικής όπως κάναμε εδώ με την καρυδόπιτα.
Μη φοβηθείτε την ποσότητα του σιροπιού. Η τουρτίτσα μας θα το απορροφήσει όλο και θα είναι αφράτη και ζουμερή.

υγ: κ.σ.-κουταλιές της σούπας
     κ.γ.-κουταλάκι του γλυκού
Καλές γιορτές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...