6 Μαρ 2012

Ξυπόλητο (γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο)

Έστω και καθυστερημένα Καλό Μήνα να έχουμε αν και ο καιρός δεν λέει να μας κάνει τη χάρη. Όπως σας είχα υποσχεθεί, σήμερα θα φτιάξουμε ένα υπέροχο γλυκό που μοιάζει θα έλεγα λιγάκι με γαλακτομπούρεκο αλλά σε αυτή την εκδοχή χωρίς φύλλο. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το σιρόπι καραμέλας που σας παρουσίασα σε προηγούμενη ανάρτηση το οποίο είναι μεν προαιρετικό αλλά πιστέψτε είναι αυτό που κάνει και τη διαφορά. Πάμε να το φτιάξουμε. Θα χρειαστούμε:

υλικά:

8 ποτήρια νερό
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
2 βανίλιες σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
2 κ.σ. βιτάμ
2-4 αυγά


πασπάλισμα:


ζάχαρη άχνη και κανέλλα


εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τo ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Αφού πάρει μερικές βράσεις προσθέτουμε διαδοχικά το σιμιγδάλι, το ζαχαρούχο γάλα,τις βανίλιες και το λυωμένο βούτυρο και  ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. 

Μόλις δέσει το μείγμα και αρχίζει να κοχλάζει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία(δεν ξεχνάμε να κλείσουμε το διακόπτη) προσθέτουμε τα αυγά(εγώ γενικά αποφεύγω να βάζω πολλά αυγά οπότε εδώ χρησιμοποίησα δύο) και την κανέλλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
Τέλος, βουτυρώνουμε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και  ψήνουμε στους 200°C  για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα πάντα με το φούρνο) μέχρι να δημιουργηθεί από πάνω μια καφετιά κρούστα.


Σερβίρουμε με το σιρόπι καραμέλας,λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλλα!


Αν πάλι  βρεθείτε προς Ορεινή Κορινθία μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση  στο όμορφο χωριό της Καστανιάς και τον ''Πλάτανο'' όπου η πολυτάλαντη και καλλίγραμμη Αθηνά θα σας το σερβίρει με τα χεράκια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...