19 Απρ 2011

Τσουρέκι Πασχαλινό

Το τσουρέκι δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από αυτό εδώ το ιστολόγιο διότι είναι από τα αγαπημένα μου. Τη συνταγή αυτή τη φτιάχνω εδώ και χρόνια και πρόκειται για ένα τσουρέκι που είχε φτιάξει κάποτε η κυρία Βέφα Αλεξιάδου τότε ακόμα που παρουσίαζε τη στήλη της μαγειρικής στον πρωινό καφέ. Οι πινελιές που προσθέτω εγώ είναι το ξύσμα και ο χυμός ενός πορτοκαλιού, οι βανίλιες, το γλυκάνισο και το αμύγδαλο φιλέ. Θα χρειαστούμε:
υλικά:

1 κιλό  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. νωπή μαγιά
½  κούπα νερό χλιαρό
2  κούπες ζάχαρη
½  κουταλάκι αλάτι
½ κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο 
ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
5 αυγά
½  κούπα γάλα καυτό
1 φακελάκι γλυκάνισο
2 βανίλιες
1  κούπα βούτυρο, λυωμένο, ζεστό


προζύμι:

 Σε ένα λεκανάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχουμε πηχτό χυλό. Τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

μείγμα: 
Σε μία δεύτερη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά, το χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το καυτό γάλα στο οποίο έχουμε βουτήξει ένα φακελάκι γλυκάνισο κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα αυγά και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια.
Στη συνέχεια,ρίχνουμε και τη φουσκωμένη πια μαγιά και τη δουλεύουμε με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.  Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, ώσπου να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
Ύστερα, παίρνουμε το ζεστό βούτυρο(λυωμένο) με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και το ρίχνουμε επάνω στη ζύμη, διπλώνοντας την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.
Τυλίγουμε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη ,σκεπάζουμε με μία μάλλινη κουβέρτα  κι αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 - 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.
Χωρίς να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη τα οποία τα πλάθουμε σε χοντρά κορδόνια. Πλέκουμε μία ή δύο πλεξίδες και τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. 
Σκεπάζουμε για τελευταία φορά κι αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, για 30' περίπου. Αλείφουμε τις επιφάνειες με κροκάδι αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Τέλος,ψήνουμε  στους 200°C, για 20' - 25'.



 μικρά αλλά μεγάλα μυστικά:


Τα αυγά τα βγάζουμε από το ψυγείο την προηγούμενη ημέρα
Το βούτυρο το προσθέτουμε πάντα λυωμένο στο τέλος
Δεν το παρακάνουμε με το ζύμωμα και το ψήσιμο 


Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...