17 Απρ 2011

Κουλούρια Πασχαλινά (αμμωνίας)

"Με τα δυο χεράκια πλάθω κουλουράκια, ο φούρνος θα τα ψήσει το σπίτι θα μυρίσει" λέει ένα παιδικό τραγούδι που με πάει πίσω στα ανέμελα παιδικά μου χρόνια και με πλημμυρίζει με πολύχρωμες εικόνες. Ανάμεσα σ' αυτές θυμάμαι τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που μπορεί να ήταν -και καλώς παραμένουν- ημέρες νηστείας, ωστόσο  η κουζίνα είχε και πάλι την τιμητική της με τα κουλουράκια, τα τσουρέκια, το βάψιμο των αυγών. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα παραδοσιακά κουλουράκια που συνηθίζουμε να κάνουμε τις ημέρες  του  Πάσχα και δεν είναι άλλα από αυτά με την αμμωνία. Για 40-50 κουλουράκια θα χρειαστούμε:


1 κούπα βούτυρο
1 ½   κούπα ζάχαρη
5 αυγά
ξύσμα & χυμό 1 πορτοκαλιού
½ κούπα γάλα
1 φακελάκι αμμωνία
1  βανίλια σε σκόνη
½ κουταλάκι αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις


αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα , 1 κρόκο αυγού



εκτέλεση:

Στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε το λυωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας  ένα-ένα τα αυγά και στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα & το χυμό του πορτοκαλιού και τη βανίλια. 

Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας συνεχίζοντας το ανακάτεμα. 
Αφήνουμε τώρα το μίξερ στην άκρη και προσθέτουμε λίγο λίγο όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι  να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια.(περίπου ένα κιλό).
Πλάθουμε "κορδόνια" στο πάχος του μικρού δακτύλου και τυλίγουμε  σε διάφορα σχήματα. 
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε βουτυρωμένο ταψί, (εγώ χρησιμοποιώ τις λαμαρίνες στις οποίες στρώνω αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο οποίο περνάω με το πινέλο ελαιόλαδο) σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν.
Τέλος, αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού το οποίο έχουμε αραιώσει με λίγο νερό.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 25'-30' περίπου ανάλογα με το φούρνο.

Αφού κρυώσουν για να διατηρηθούν καλύτερα τα φυλάμε σε καλά κλεισμένο τάπερ.

*Συμβουλή:
Συνήθως κάνω δύο δόσεις, διπλασιάζω, δηλαδή, τα υλικά γιατί είναι πεντανόστιμα και ειλικρινά εξαφανίζονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...