27 Δεκ 2011

Καρυδόπιτα (με φρυγανιά)

Σήμερα λέω να σας κεράσω καρυδόπιτα. Την έφτιαξα για τη γιορτή του καλού μου αυτή τη φορά με τριμμένη φρυγανιά. Πρόκειται για ένα γλυκό που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε αυτές τις ημέρες και που μπορούμε άριστα να το συνοδεύσουμε με παγωτό καϊμάκι(για εμάς τους λάτρεις του παγωτού ακόμα και μέσα στην καρδιά του Χειμώνα) ή ακόμα και να το περιλούσουμε με γλάσσο ή σιρόπι σοκολάτας.  Όπως και να χει πάμε να τη φτιάξουμε.
υλικά:

2 φλυτζάνια τριμμένη φρυγανιά
2 φλυτζάνια καρυδόψιχα
1 φλυτζάνι ζάχαρη
5 αυγά(χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
150 γρ.βούτυρο γάλακτος
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κοφτό κανέλλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 βανίλια
ελάχιστο αλάτι(στη μύτη του κουταλιού)
1/2  φλυτζάνι λικέρ καρύδι
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού

για το σιρόπι:

2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1 κουταλιά μέλι
1 βανίλια
χυμό 1/2 λεμονιού
1 ξύλο κανέλλας
1 ποτηράκι του καφέ λικέρ καρύδι


Εκτέλεση:


Σε ένα βαθύ μπωλ, χτυπάμε  τη ζάχαρη με τους κρόκους από τα αυγά και κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο και το αλάτι.
Σε ένα δεύτερο μπωλ, χτυπάμε τα ασπράδια(η μαρέγκα μας είναι έτοιμη όταν το μείγμα μας έχει σταθεροποιηθεί και γυρνώντας το μπωλ ανάποδα αυτό παραμένει στη θέση του). 
Ενσωματώνουμε το ένα μείγμα στο άλλο και το ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη βανίλια και το χυμό με το ξύσμα του πορτοκαλιού. 
Εντωμεταξύ, σε ένα ποτηράκι ρίχνουμε το λικέρ με το κονιάκ, και προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν με τη σόδα. Ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε στο μείγμα μας.
Κατόπιν,ρίχνουμε τα θρυμματισμένα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά( με ένα κουτάλι όχι με το μίξερ)με το υπόλοιπο μείγμα.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ (μεσαίου μεγέθους) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 °C, για μισή ώρα περίπου (μόλις πάρει χρώμα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα η με ένα μαχαιράκι και αν δεν κολλάει το γλυκάκι μας είναι έτοιμο). 
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη προσθέτοντας  το λικέρ, το μέλι και το λεμόνι και την κανέλλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σβήνουμε την κουζίνα και αφήνουμε το γλυκό μέσα στο φούρνο για να μην ξεφουσκώσει.
Τέλος, βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το σιρόπι λίγο λίγο με μία κουτάλα σε όλη του την επιφάνεια.


Χρόνια πολλά και γλυκά!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...