3 Ιουλ 2011

Τάρτα Αλμυρή (Κις Λορέν)

Η αλμυρή τάρτα που θα φτιάξουμε σήμερα είναι η γνωστή σε όλους μας Κις Λορέν (Quiche Lorraine). Έτσι για την ιστορία, όπως διάβασα στον κυβερνοχώρο, η τάρτα αυτή προέρχεται από τη χώρα της Γερμανίας και συγκεκριμένα από το μεσαιωνικό βασίλειο της Lotharingia, το οποίο μεταγενέστερα οι Γάλλοι ονόμασαν Lorraine. Έτσι η λέξη Quiche προέρχεται από τη γερμανική λέξη Κuchen που σημαίνει κέικ. Ας αφήσουμε όμως τα λόγια και ας πάμε να τη φτιάξουμε.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι.

για τη ζύμη: 

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βιτάμ
5-6 κ.σ. νερό κρύο
λίγο αλάτι
λίγο δυόσμο

για τη γέμιση:

10 φέτες μπέικον
250 γρ.τυρί τριμμένο
250 γρ. μανιτάρια
3 αυγά
1 μικρή κρέμα γάλακτος
λίγο πιπέρι
λίγο αλάτι



πως τη φτιάχνουμε:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο(λυωμένο), το αλάτι και τα φυλλαράκια δυόσμου (ψιλοκομμένα). 
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε έως ότου δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.
Κατόπιν την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα.
Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της ταρτιέρας και απλώνουμε τη ζύμη μας σιγά σιγά καλύπτοντας και τα πλαϊνά της. 

Με ένα πηρούνι, την τρυπάμε και την ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. 
Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε το μπέικον και τα μανιτάρια και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Μετά από 15 λεπτά λοιπόν βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο (με πολύ προσοχή και την ακουμπάμε πάνω σε μία προστατευτική βάση).
Απλώνουμε τη μισή ποσότητα του τριμμένου τυριού πάνω στην μισοψημένη μας ζύμη, από πανώ συνεχίζουμε με το μπέικον + τα μανιτάρια και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. 
Τέλος, σε ένα μπωλ ανακατεύουμε πολύ καλά τα αυγά με το γάλα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.

Περιχύνουμε την τάρτα μας με αυτό και σε 30-40 περίπου λεπτά έχουμε μία ωραιότατη Κις Λορέν.


Καλή μας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...