υλικά:
1 κούπα ταχίνι (σκέτο ή με μέλι)
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό(χλιαρό)
1 κούπα πορτοκάλι χυμό
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 κ.γ. κανέλλα
γαρύφαλλο σε σκόνη( στη μύτη του κ.γ.)
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα
2 κούπες αλεύρι
καρύδια και σταφίδες( προαιρετικά)
για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
χυμός ενός λεμονιού
γα το γαρνίρισμα:
άχνη ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια, διαλύουμε το ταχίνι στο νερό, το προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Κατόπιν, ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε, το κονιάκ, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Τώρα, προσθέτουμε αν θέλουμε και τα καρύδια με τις σταφίδες και ζυμώνουμε για λίγα ακόμα λεπτά.
Ιδέες-Προτάσεις:
Αν δεν έχουμε να βάλουμε καρύδια και σταφίδες ή αν δε μας αρέσουν, τα παραλείπουμε και αν θέλουμε μετά το σιρόπιασμα μπορούμε να γαρνίρουμε:
α) με αμύγδαλο φιλέ
β) με γλάσο της αρεσκείας μας
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό(χλιαρό)
1 κούπα πορτοκάλι χυμό
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 κ.γ. κανέλλα
γαρύφαλλο σε σκόνη( στη μύτη του κ.γ.)
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα
2 κούπες αλεύρι
καρύδια και σταφίδες( προαιρετικά)
για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
χυμός ενός λεμονιού
γα το γαρνίρισμα:
άχνη ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια, διαλύουμε το ταχίνι στο νερό, το προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Κατόπιν, ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε, το κονιάκ, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Τώρα, προσθέτουμε αν θέλουμε και τα καρύδια με τις σταφίδες και ζυμώνουμε για λίγα ακόμα λεπτά.
Ψήνουμε στους 180ºC για περίπου 45'λεπτά.
Εντωμεταξύ, βράζουμε για περίπου 5 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό του λεμονιού και σιροπιάζουμε το γλυκό μας( το ένα ζεστό, το άλλο κρύο).
Τέλος, γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη και ξύσμα πορτοκαλιού.
Καλή Σαρακοστή,
Angie
Ιδέες-Προτάσεις:
Αν δεν έχουμε να βάλουμε καρύδια και σταφίδες ή αν δε μας αρέσουν, τα παραλείπουμε και αν θέλουμε μετά το σιρόπιασμα μπορούμε να γαρνίρουμε:
α) με αμύγδαλο φιλέ
β) με γλάσο της αρεσκείας μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου