υλικά: (για 2 βάζα του 1 κιλού)
2 kg σταφύλι
700 gr ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
2 φλυτζάνια νερό
2 ξύλα κανέλλας
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
χυμό ενός μικρού λεμονιού
προαιρετικά:
αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
προαιρετικά:
αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
Πρώτα απ'όλα, ξεχωρίζουμε μία μιά τις καλές και σφιχτές ρώγες, τις πλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τις ρώγες και τις σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο(εμένα οι εστίες μου φθάνουν μέχρι το 9, και σιγοβράζω συνήθως στο 3 αυξάνοντας σταδιακά στο 5-6).
Με μία τρυπητή κουτάλα, ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε δούμε ότι χρειάζεται.
Για το δέσιμο του σιροπιού, χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά μας, και προσθέτουμε τα ξύλα κανέλλας με τα γαρύφαλλα(τα οποία έχουμε κλείσει μέσα σε ένα κομμάτι τούλι), την αρμπαρόριζα και τέλος το χυμό του λεμονιού.
Κατόπιν, κατεβάζουμε το γλυκό μας από τη φωτιά και αφαιρούμε τα αρωματικά που προσθέσαμε νωρίτερα. Ρίχνουμε, τώρα και τα αμυγδαλάκια μας, ανακατεύοντας χαλαρά με μία ξύλινη κουτάλα και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Τέλος, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας με το γλυκό, και σφραγίζουμε αμέσως με το καπάκι.
Αυτά από εμένα,
Φιλιά!!!
Ιδέες-Προτάσεις: Για τα αποστειρωμένα βάζα πατήστε εδώ:μαρμελάδα μήλο . Η αρμπαρόριζα, η κανέλλα και τα γαρύφαλλα χρησιμοποιούνται προαιρετικά αλλά κατά τη γνώμη μου προσφέρουν έξτρα άρωμα και γεύση που κάνει τη διαφορά. Το γλυκάκι αυτό, όπως άλλωστε και κάθε χειροποίητο γλυκό, αποτελεί ένα ωραιότατο δωράκι που όλοι θα το εκτιμήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου