1 Νοε 2015

Σούπα με κίτρινη κολοκύθα(βελουτέ)



Καλό μήνα φίλοι μου, να έχουμε έναν όμορφο Χειμώνα.  Πέρυσι τα Χριστούγεννα, κατά την παραμονή μας στα Τζουμέρκα χόρτασε το μάτι μου να βλέπει κολοκύθες. Τι κολοκύθα σούπα δοκίμασα, τι τηγανιτή με μέλι και καρύδια, τι γλυκό του κουταλιού συνοδευόμενο με γιαούρτι, άλλο να σας το λέω και άλλο να το βλέπεται. Σαν παιδί, αλλά και ως μεγαλύτερη, είχα γευτεί κατά καιρούς κολοκύθα, σε πίτες κυρίως, και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τη θεωρούσα και κάτι το ιδιαίτερο. Φυσικά, εδώ και ένα χρόνο έχω αλλάξει γνώμη και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με το πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με μία και μόνο κολοκύθα. Σήμερα λοιπόν, θα φτιάξουμε μια ωραιότατη σουπίτσα με κολοκύθα, παραγωγής μας βεβαίως βεβαίως, που γευτήκαμε στην Άρτα και που φυσικά φρόντισα να πάρω τη συνταγή φεύγοντας.  Για πάμε να τη φτιάξουμε!

υλικά:

1 kg κολοκύθα
2-3 καρότα
1-2 πράσα
1-2 πατάτες
λίγο σέλινο
1 κύβο ζωμό λαχανικών(προαιρετικά)
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
λίγο αλάτι-πιπέρι
ελάχιστο κάρυ-πάπρικα(προαιρετικά)
ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού
λίγο κρασί( λευκό κατά προτίμηση)
ελαιόλαδο


για το γαρνίρισμα:

μαϊντανό
κρέμα γάλακτος


εκτέλεση:

Καθαρίζουμε καλά την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.


Στη συνέχεια, πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, τα κόβουμε( σε κυβάκια κατά προτίμηση) και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν. 

Σε μία βαθειά κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και κατόπιν προσθέτουμε τα κομματάκια της κολοκύθας και των λαχανικών μας και τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά, σε χαμηλή θερμοκρασία. 

Κατόπιν, τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μυρωδικά μας(αλάτι, πιπέρι,πάπρικα,κάρυ) το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, και τέλος τον κύβο μυρωδικών διαλυμένο σε 1 λίτρο χλιαρό νερό. 

Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα μας, και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 45', σε χαμηλή πάντα φωτιά.( Ανοίγουμε μία στο τόσο το καπάκι, και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τη σούπα μας), 

Τώρα, μεταφέρουμε την κατσαρόλα μας στη διπλανή εστία, και την πολτοποιούμε με το ειδικό μιξεράκι χειρός(ραβδομπλέντερ).


Τοποθετούμε και πάλι την κατσαρόλα μας πάνω στη φωτιά και την αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα . Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Στο τέλος, προσθέτουμε και τη μαργαρίνη, ανακατεύουμε ελάχιστα και η σουπίτσα μας είναι έτοιμη.



Γαρνίρουμε, με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μια ιδέα κρέμα γάλακτος.




Καλή μας όρεξη!



Ιδέες-Προτάσεις: Η σούπα αυτή, μας προσφέρθηκε πριν από το κυρίως πιάτο την Παραμονή των Χριστουγέννων και κατά τη γνώμη μου αποτελεί το τέλειο ορεκτικό. Από ότι με ενημέρωσαν, είναι από τις σούπες που κάλλιστα μπορούν να σερβιριστούν και κρύες, προσωπικά όμως είμαι από αυτούς που τη σούπα μου θέλω να τη γεύομαι ζεστή για να μην πω καλύτερα καυτή. Η επιλογή επομένως, είναι δική σας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...