10 Νοε 2011

Εκμέκ Καταΐφι

Προχθές είχα την ονομαστική μου εορτή και γι'αυτό έστω και καθυστερημένα θα σας κεράσω  αυτό το υπέροχο γλυκό που έφτιαξα και που πραγματικά κέρδισε τις εντυπώσεις. Ελαφρύ,γευστικό με μία μικρή γεύση από μαστίχα και μια γερή δόση από γνήσιο φυστίκι Αιγίνης που για άλλη μια φορά έκαναν τη διαφορά. Η ποσότητα που θα φτιάξουμε είναι για ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ και βγαίνουν 20 κομμάτια. Για κοπιάστε λοιπόν!
υλικά:

για τη βάση:

1/2 κιλό φύλλο καταΐφι(προτιμήστε να το προμηθευτείτε από κάποιο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής)
200 γρ.βούτυρο γάλακτος
κανέλλα
γαρύφαλλο
200 γρ.φυστίκια Αιγίνης

για την κρέμα δείτε εδώ:
* για έξτρα γεύση προσθέτουμε λίγη μαστίχα


για το γαρνίρισμα:

1 φάκελο GARNI( ή φυτική συνταγή,ή κρέμα γάλακτος)
κερασάκια μαρασκίνο


για το σιρόπι:

2 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
χυμό 1/2 λεμονιού
ελάχιστη κανέλλα


Το φτιάχνουμε ως εξής:

Ξαίνουμε πολύ καλά το  καταΐφι και το απλώνουμε σε καλά βουτυρωμένο πυρέξ.
Ραντίζουμε με το 1/2 λυωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 200 °C για 15' λεπτά περίπου(να πάρει χρώμα).
Αναποδογυρίζουμε το  καταΐφι και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο 1/2 βούτυρο και ψήνουμε για άλλα 15' λεπτά.(ανάλογα με το φούρνο.)
Εντωμεταξύ, για 8' περίπου λεπτά βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κατόπιν, βγάζουμε το καταΐφι από το φούρνο και με ένα πηρούνι σπάμε όσο μπορούμε περισσότερο τις κλωστές για να γίνει πιο αφράτο.
Με μία κουτάλα ραντίζουμε το καταΐφι με το σιρόπι μας και πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλλα και γαρύφαλλο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με λίγο αλεσμένο φυστίκι.
Φτιάχνουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που διαβάσαμε σε προηγούμενες συνταγές, με τη μόνη διαφορά ότι προσθέτουμε τα 100 γραμμάρια του αλεσμένου φυστικιού.
Με μία σπάτουλα, απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από το φύλλο(αν επιλέξουμε να φτιάξουμε την κρέμα μόνοι μας που πιστέψτε αξίζει τον κόπο,σκεπάζουμε το μπωλ με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πριν την απλώσουμε)σκεπάζουμε το πυρέξ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Φτιάχνουμε το GARNI σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο φάκελο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλεσμένο φυστίκι.
Σκεπάζουμε και πάλι με μεβράνη το γλυκό μας και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα κόβουμε σε κομμάτια και προσθέτουμε εάν θέλουμε σε κάθε κομμάτι από ένα κερασάκι.


Για καλύτερα αποτελέσματα φτιάξτε το από την προηγούμενη ημέρα!

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...